Lista asistenata


 
 

Ovo je prvenstveno namijenjeno studentima koji su na samim početcima. Imate priliku da budete povremeno/stalno angažovani kao asistent drugim iskusnim fotografima u području koje možda i vas interesuje. To može značiti mnogo za vaš napredak.

Članovi imaju priliku da preko sekcije Agencija BH Fotografi angažuju astistente koji su upoznati sa pravilima industrije i profesije.


Odgovornost asistenta prema fotografu ili poslodavcu  

  • Ponašanje na profesionalan način i predstavljanje struke fotografa u najboljim interesima i granicama svojih profesionalnih odgovornosti.

  • Upotreba pisanih ugovora s fotografima i poslodavcima koji definišu prava i uslove svakog posla.

  • Čuvanje povjerljivosti informacija fotografa i klijenata.

  • Poštovanje i zaštita moralnih prava kolega.

  • Održavanje sigurnog radnog okruženja (definisano kao: svaki slučaj seksualnog uznemiravanja,nasilja, prijetnji ili drugog sličnog ponašanja koje bi dovelo do toga da se osoba osjeća nesigurno u takvom okruženju).

  • Pretpostavljanje da bi u projekt mogao biti uključen poseban ugovor o zaštiti identiteta klijenta. Zamolite fotografa da dobije dozvolu prije fotografisanja/snimanja, traženja autograma ili razgovora o bilo kom aspektu snimanja sa bilo kim ko nije direktno uključen u snimanje. Curenje informacija o proizvodima, korporativnim tajnama ili pojavama slavnih može imati ogromne finansijske posljedice.

  • Nikada ne objavljujte fotografije klijentovih proizvoda, imovine ili objekata na osobnim medijskim/društvenim stranicama bez prethodne dozvole, čak i ako je snimanje napravljeno prije nekoliko mjeseci. Klijenti, produkcijske kompanije, dizajnerske firme i reklamne agencije će često pretraživati medijske/društvene stranice radi curenja.

  • Nikada nemojte fotografisati/snimati situacije koje je fotograf postavio i tvrditi da je fotografija vaša.


Od vas se očekuje da se pridržavate pravila Udruženja BH Fotografi, koja biste trebali pročitati (ovdje) prije podnošenja zahtjeva. Pravila Udruženja su izvedena iz postojećih svjetskih standarda prakse fotografske industrije.

 


© 2018 BH fotografi

Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole.