Praznina Ramskog jezera

 
 

Ramsko jezero je nastalo 1968. godine kroćenjem rijeke Rame. Na nekim mjestima je duboko 95 metara a voda mu je kristalno čista, neki ga zovu najljepšim vještačkim jezerom u Evropi.

U mjesecu februaru 2017. godine zabilježen je najniži vodostaj od formiranja jezera. Tajne koje je voda skrivala godinama ukazale su se… Napuštene kuće, putevi, šume i groblja progovorili su o praznini koja je ostala nakon vode. Praznina koja je ostala poslje jezera opominjala je kakav bi svijet izgledao bez vode. Pusto, suho, nagoreno i prazno. Voda je značila život, njenim nestankom i život se povlači pred prazninom. Staro drveće koje je ostalo nasukano na jezerskom dnu upozorava nas da će vode nestati, ako ne počnemo da čuvamo prirodu samo će ostat praznina.

Narednom kišnom sezonom i povećanim vodostajem Rame i njenih pritoka jezero se popunilo vodom i ponovo je postalo kristalno plavo.

Stari ostaci šume, nagorjelo drveće, prazne uvale jezera pružili su mi inspiraciju za ovu seriju fotografija kojom bi ukazao na pretjeranu eksploataciju šuma, voda i prirode. Želio sam da upozorim da će nam budoćnost izgledati ovako ako ne proimjenimo nas odnos prema prirodi.

Foto: Amel Emrić

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole. Sva prava zadržana. – Kontaktirajte info@bhfotografi.ba


O AUTORU

Amel Emrić je priznati bosanskohercegovački fotoreporter, istaknuti član i rukovodilac Etičkog odbora Udruženja BH FOTOGRAFI sa više od 25 godina iskustva u fotožurnalizmu i fotografiji. Zadnjih 23 godine radio je za novinsku agenciju Associated Press (AP). Njegove fotografije objavljeni su u najprestižnijim svjetskim medijima kao što su New York Times, Washington Post, Boston Globe, Chicago Tribune, Wall Street Journal, Economist itd. Dobitnik nekoliko prestižnih međunarodnih fotografskih priznanja među kojima World Press Photo Award, Picture of the Year USA, National Headliner Awards USA i Best Sports Action AP USA. Trenutno radi freelancerske poslove, u glavnom na ekološkim temama, temama zaštite okoline i unapređenja boljih životnih standarda građana Bosne i Hercegovine.