Konačno struja

 
 

Kamena kuća porodice Skočo, pašnjaci i okolna brda, čine sliku mirnog i opuštajućeg istočnohercegovačkog sela Kubaš, ali život bez osnovnih uslova poput tekuće vode i struje – nije jednostavan.

Ipak, bez struje i tekuće vode u kući, Jovo i Smilja Skočo skoro cijeli svoj život žive u ovom selu u opštini Berkovići. U zabačenom i teško pristupačnom selu Jovo je odrastao i sa devet godina mlađom Smiljom je tokom 40 godina izgradio porodicu. Danas ih njihove četiri kćerke redovno posjećuju, a posebno se čistom zraku, domaćim životinjama i ukusnoj hrani raduje sedmoro unučad.

U proljeće 2021. godine i Jovo i Smilja prvi put su mogli upaliti svjetlo u svojoj kući, nakon što su na krov njihove kuće postavljeni solarni paneli koje su dobili kroz projekt Zeleni ekonomski razvoj koji finansira Švedska a provodi UNDP u BiH, i koji između ostalog uključuje i postavljanje hibridnih fotonaponskih i solarnih sistema na udaljenim područjima bez struje.

Foto: Sulejman Omerbašić / UNDP BiH

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole. Sva prava zadržana. – Kontaktirajte info@bhfotografi.ba


O AUTORU

Sulejman Omerbašić rođen je u Sarajevu 1979. godine i od 2004.g. radi kao profesionalni fotograf. Tokom karijere učestvovao je kao fotograf u ilustrovanju mnogih publikacija, magazina, knjiga, novina, kataloga i sl.

Dobitnik je Nagrade za Najbolju fotografiju godine BiH za 2013.g., 2016 izabran je u društvo 150 najboljih fotografa u svijetu po Red Bull Illume takmičenju za fotografiju akcije i avanture. Istaknuti je član Udruženja BH FOTOGRAFI. Nosi zvanje Fotograf Prve klase od strane AUF BiH.

Radi kao freelance fotograf u BiH, a klijenti sa kojima najčešće sarađuje su: Delegacija Europske unije u BiH - Ured Specijalnog predstavnika (EUSR), Razvojni program Ujedinjenih Nacija (UNDP BiH) kao i Red Bull BiH.