Velika i mala Miljacka

 
 

Dok u prošlosti nisu regulisali korito rijeke Miljacke, stihovi iz pjesme su se često znali obistiniti. Kao sliv sarajevskih planina znala je u jesen i proljeće uznemiriti gradjane, plaviti čaršiju, odnijeti mostove..., a onda kao mirni potočić prespavati ljeto.

Kratkom reportažom nastalom u Jesen 2021 i Ljeto 2022, prikazujem dva ekstremna lica sarajevske rijeke. Prvo lice pokaže svu snagu ove planinske rijeke. Dok su u gornjem toku, gdje je korito uređeno, mostovi sigurni, u donjem toku, gdje je korito neuređeno, dovodi do poplava. Drugo lice je pokazatelj ekstremno suhih ljeta, koja su u zadnjih par godina sve češća i ekstremnija pa u narodu izazivaju drugu vrstu uznemirenosti, uznemirenost neizbježnim klimatskim promjenama koja su pred nama.

Foto: Srđan Dunđerović

Foto © Srđan Dunđerović

Foto © Srđan Dunđerović

Foto © Srđan Dunđerović

Foto © Srđan Dunđerović

Foto © Srđan Dunđerović

Foto © Srđan Dunđerović

Foto © Srđan Dunđerović

Foto © Srđan Dunđerović

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez dozvole. Sva prava zadržana. – Kontaktirajte info@bhfotografi.ba


O AUTORU

Srđan Dunđerović rođen je 1983. godine u Sarajevu, gdje živi i danas. Oženjen, otac dvoje djece zbog kojih i otkriva fotografiju. Prema načinu rada, Srđan je fotograf lovac, tako da se najbolje osjeća snimajući dokumentarnu i uličnu fotografiju, ali mu ni drugi žanrovi nisu nepoznati.

Fotografijom se bavi od 2013. godine, a ubrzo nakon početka, fotografija mu postaje jedna od glavnih životnih zanimacija. Član je udruženja fotografa “BH FOTOGRAFI”, fotokuba “Valter” iz Sarajeva i Asocijacije za umjetničku fotografiju Bosne i Hercegovine gdje je nosilac zvanja Fotograf I klase AUFBiH.

Dobitnik je više nagrada i priznanja za fotografiju od koji se mogu izdvojiti: Pobjednik međunarodnog foto takmičenja Memorijal Goran Terzić 2019. Pobjednik Sarajevo fotomaratona 2017. godine. Drugo mjesto na foto festivalu Rovinj photodays 2017. godine, kategorija Arhitektura. Pobjednik međunarodnog takmičenja u uličnoj fotografiji Frame24 - Novi Sad, 2016. godine.

Njegove fotografije su pored Bosne i Hercegovine bile izložene i na grupnim izložbama u SAD, Turskoj, Srbiji i Hrvatskoj.