Sud prepoznao rad Udruženja BH FOTOGRAFI

 
 

Udruženje fotografa u Bosni i Hercegovini “BH FOTOGRAFI” s ponosom želi informisati članove i javnost da smo ostvarili jedan od jako bitnih ciljeva u svom radu. 

Izuzetno nam je drago što Općinski sud u Sarajevu u sudskim sporovima koji su vezani za kršenje autorskih prava fotografa nalaže da se koristi dokumentacija dostavljena od strane Udruženja BH FOTOGRAFI što je jedno veliko priznanje našem radu.

Ovom prilikom želimo naglasiti da sa zadovoljstvom stojimo na raspolaganju svim institucijama u BiH kada su u pitanju teme vezane za fotografiju i fotografe u BiH, te pravilno tumačenje dokumenta “Vodič za cijene BH FOTOGRAFI 2022” i drugih dokumenta Udruženja. Nadamo se da će i drugi Sudovi u BiH pratiti primjer Općinskog suda u Sarajevu i time doprinjeti boljem razumijevanju prava fotografa u BiH, što može da djeluje destimulativno na potencionalne povredioce autorskog prava.

Publikacija “Vodič za cijene BH FOTOGRAFI 2022” jedan je od najznačajnijih dokumenata kada su u pitanju fotografije, bh. fotografi i fotografska industrija u BiH. Vodič opisuju ukratko neke od faktora koji utiču na cijenu fotografija i o čemu treba razmišljati kao kupac/korisnik fotografija i kao fotograf. Pored toga, ovaj dokument sadrži i preporuke koje se mogu primjenjivati u slučaju da dođe do kršenja prava fotografa i kada se spor želi riješiti vansudskom nagodbom strana. 

Autorsko pravo je zakonski veoma dobro zaštićeno u BiH, a neki od zakona koji to pravo štite su Zakon o obligacionim odnosima Federacije BiH (članovi 600. i 686.) i Zakon o autorskom i srodnim pravima BiH (članovi 98.,156. i 158.).

Bitno je istaći da u slučajevima kada dođe do spora i kada se primjeni Zakon o autorskom i srodnim pravima BiH, naknada za korištenja arhivske fotografije za koju nije dato odobrenje treba biti višestruko veća u odnosu na naknadu koju preporučuje “Vodič za cijene BH FOTOGRAFI 2022”. To bi trebalo da djeluje dovoljno destimulativno na potencionalne povredioce, odnosno da služi kao prevencija povrede autorskog prava.

Udruženje BH FOTOGRAFI savjetuje svim fotografima da u skladu sa preporukama ovog fotografskog vodiča zaštite svoje intelektualno vlasništvo, to je prvi korak u borbi za svoja prava i ostvarivanja istih. Podržavamo i ohrabrujemo sve fotografe da poduzmu sve zakonske mjere ukoliko dođe do kršenja njihovih prava.

Za narednu godinu pripremamo ažurirani “Vodič za cijene BH FOTOGRAFI 2023”

Ovom priliko želimo naglasiti da uskoro počinjemo i sa upisom novih članova. Bilo da ste osoba sa dugogodišnjim iskustvom u fotografiji ili početnik, naći ćete nivo članstva koji vam odgovara. 

Pozivamo sve fotografe u BiH da budu dio ove zajednice, vašim članstvom pomažete da izgradimo jaku fotografsku zajednicu. Iako smo Udruženje čiji Upravni odbor obavlja funkciju volonterski i čije aktivnosti ovise o plaćanju članarine, imamo veliku motivaciju i velike ambicije u ovom što radimo za bh. fotografiju, društvo i kulturu. Što više članova ima naša zajednica, to se više čuje naš glas. To je veliki posao, i jako bitna stvar za budućnost fotografije i fotografa u Bosni i Hercegovini. 

Prilažemo i primjerak dopisa u kojem se navodi da vještak treba izvršiti procijenu štete povredom autorskih prava tj. naknadu za korištenje fotografskog autorskog djela na osnovu dokumentacije koju dobije od Udruženja BH FOTOGRAFI.

Zaštitili smo neke informacije vezane za ovaj sudski spor (koji još uvijek nije završen) jer smatramo da detalji spora u ovom slučaju nisu od velikog značaja.