Predavanje: Etika rada i etička pravila

 
 
Foto © Dženat Dreković / BH FOTOGRAFI

Foto © Dženat Dreković / BH FOTOGRAFI

Udruženje BH FOTOGRAFI u sklopu svoje Akademije BH Fotografi organizovalo je predavanja u svrhu edukacije, motivacije i podrške u razvoju fotografa i fotoreportera u Bosni i Hercegovini.

Amel Emrić i Midhat Poturović su 14. septembra 2021. godine u sklopu Akademije BH Fotografi održali predavanje na temu "Etika rada i etička pravila", oni su tokom dvosatnog predavanja govorili o značaju etike rada savremene fotografske industrije i etičkim pravilima. 

Ovo predavanje imalo je za cilj da ukaže na najvažnija etička pitanja i analizira različite aspekte koje treba imati u vidu kada se traga za odgovorom na pitanja šta i kako fotografisati i objaviti. Kroz razgovor su se nastojali definisati problemi fotografske profesije, upotreba fotografije u medijima, na društvenim mrežama te ponuditi moguća rešenja za njihovo prevazilaženje. 

Foto © Dženat Dreković / BH FOTOGRAFI

Foto © Dženat Dreković / BH FOTOGRAFI

Načela ponašanja kada je reč o vizuelnom izveštavanju su definisana i u okviru Kodeksa ponašanja i Etičkog Kodeksa Udruženja BH FOTOGRAFI. Tu su date osnovne smjernice koje su​ izvedene iz postojećih svjetskih standarda prakse fotografske industrije. Tim smjernicama se nastoji što detaljnije i preciznije definisati situacije koje su potencijalno sporne.

Fotografija danas ima veliku i važnu ulogu u životu svakog pojedinca. Svjedoci smo kako fotografija zauzima veliki procenat sadržaja online medija i društvenih mreža, vršeći na taj način ogroman uticaj na društvo, a naročito mlade. Pitanje odgovornosti i informisanja javnosti od velikog je značaja u savremenom društvu.  Kroz edukaciju o pravilima fotografske profesije nastojalo se postići razvoj vizuelne pismenosti društva.